Blodgivare

Blodgivare och blodgivning

Samhället/sjukvården är beroende av frivilliga blodgivare som ställer upp med blodgivning. Givaren lämnar en skriftlig hälsodeklaration som används som underlag för bedömningen att en blodtappning kan göras på givaren och att det lämnade blodet inte är skadligt för mottagaren. Sedan tas tester för blodgrupp, blodvärden och kända blodsmittor. Vid varje blodtappning upprepas denna kontroll. Blodet tappas i en påse som innehåller ca. 60 ml av en lösning med antikoagulantia som förhindrar att koagulationen aktiveras, det är därför viktigt att påsen blandas noggrant under tappningen (Gahrton, 2012).

Varje dag går det åt blod inom sjukvården. Blod används bland annat i cancervården, vid blodsjukdomar, förlossningar, operationer och akuta svårare olyckor.

I dag lever tusentals människor tack vare Sveriges blodgivare. Tusentals människors liv skulle årligen gå förlorade om inte det fanns altruistiska (- osjälviska) människor som helt utan egen vinning gav blod. Att ge blod är att ge liv.

Blodkomponenter

För att kunna dela upp de olika blodkomponenterna från blodet som tappats från givaren, så centrifugeras påsen och blodkomponenterna separeras. Påsen sätts sedan i blodpress som automatiskt ser till att de olika komponenterna kommer till olika påsar genom tryck samt omväxlande öppning och stängning av olika ventiler. Slutresultatet blir en påse erytrocyter, en påse lättcellskoncentrat som används för framställning av trombocytkoncentrat, samt en påse plasma. Nästa moment i processen är att utföra en omfattande kvalitetskontroll för att säkerställa att uppsatta gränsvärden uppnåtts. De olika komponenterna förvaras sedan i den för komponenten optimala temperaturen. Påsarna hamnar sedan i karantän innan de frisläpps till blodlagret efter att de obligatoriska smittesterna och blodgruppskontroll är gjorda och godkända. Frisläppning sker ca. två till tre dagar efter blodtappningen (Gahrton, 2012).

Blodgrupper

Blandas blod från två personer med olika blodgrupper så klumpar erytrocyterna ihop sig, de agglutinerar. Detta leder ofta till att erytrocyternas cellmembran skadas och då läcker hemoglobinet ut i plasman, detta kallas hemolys. Sker detta, sägs det att två personers blod är oförenliga. Tar en patient emot blod som är oförenligt med det egna blodet, kan det få allvarliga konsekvenser. I vissa fall kan en cirkulatorisk chock utvecklas, på grund av att de agglutinerade erytrocytena kan fastna i de minsta kärlen och hindra blodflödet. Det är inte ovanligt att njurarna påverkas då hemoglobinet filtreras i njurarna. När filtrationsmängd är uppnådd på grund av den ökade mängden hemoglobin i plasman, kan hemoglobinet fällas ut som kristaller och skada njurarna. Detta kan leda till akuta och livshotande njurskador. Det är därför oerhört viktigt att ge förenligt blod (Sand, 2007). Det finns ett trettiotal olika blodgruppsystem, det kliniskt viktigaste är AB0-systemet, därefter Rh-systemet (Gahrton, 2012). Detta innebär att en blodbank på sjukhuset bör ha alla blodgrupper tillgängliga eller i alla fall en kompatibel grupp för att kunna kompensera patienters blodförluster (Lang et al., 2010).

Säkerhetsåtgärder vid blodtransfusion

När blod började transfunderas i slutet av 1800-talet var dödligheten hög som nästan helt upphörde efter upptäckten av AB0-systemet. Idag är säkerheten mycket hög då noggrann blodgruppering av givare och mottagare med tillägg av kontrollgruppering och förenlighetsprövning sker innan blodet transfunderas. Brister dessa kontroller någonstans i ledet och förväxlingar görs, ökar dock risken för skador dramatiskt. Det finns därför en detaljerad lagstiftning, som bygger på EU-direktiv (Gahrton, 2012).

I SOSFS (2009:29) beskrivs vilka moment och åtgärder som ska tillämpas vid transfusion av blod och blodkomponenter. Detta gäller inom sådana verksamheter som omfattas av hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) samt tandvårdslagen (1985:125), oberoende av om blodet eller blodkomponenterna är avsedda att användas i öppen eller sluten vård. Flera vårdgivare är delaktiga i kedjan från att blodet tappas från givaren till att mottagaren tar emot det. Därför är det av ytterst vikt att till exempel identitet fastställs, prov tas och märks, blodgruppsuppgift kontrolleras mot blodenhet, förenlighetsprövning utförs och kontrolleras, transfusionen registreras och att avvikande händelser rapporteras (Gahrton, 2012).

Indikationer för transfusion

Idag är säkerheten vid blodtransfusion i Sverige hög, dock bör man alltid ha i åtanke att transfusion av blodkomponenter kan medföra såväl omedelbara som mer långsiktiga komplikationer. Komplikationer som kan uppstå är risken för att mottagaren får någon form av reaktion på det mottagna blodet eller risken att utsättas för blodsmitta. Indikationen för transfusion ska således vara klar och effekten av transfusionen ska bedömas. Endast den blodkomponent som patienten behöver ska transfunderas för att minska riskerna för komplikationer (Gahrton, 2012).

Ett trauma, en operation eller andra sjukdomstillstånd kan leda till att en person förlorar stora mängder blod, med döden som följd. Stor blodförlust kan leda till döden (SBU, 2010). Vanligaste orsaken till förluster av blod är genom blödning, nedsatt benmärgsproduktion eller ökad nedbrytning. Det finns ingen generell gräns för hemoglobinvärdet när transfusion av erytrocyter skall ges. Det är patientens kliniska status och den bakomliggande orsaken som avgör när transfusion bör ges. Vid långvariga anemier har patientens kropp succesivt kompenserats för det låga hemoglobinvärdet och en transfusion är inte nödvändig förrän patientens allmäntillstånd påverkas. Vid akuta blödningar bör man i första hand kompensera förlusterna med intravenös vätska för att upprätta blodvolymen. Räcker inte det ges idag vid mycket stora blödningar och trauman så kallade transfusionspacket. I ett sådant ingår erytrocyter, plasma och trombocyter, som ska ersätta den förlorade blodmängden (Gahrton, 2012).

Blodsmittor

För att skydda både donator och mottagare har blodcentralerna ett flertal kriterier som blodgivaren måste uppfylla för att kunna donera blod. Vissa kriterier kräver en karenstid tills att nästa donation får ske, medan andra kriterier exkluderar en från bloddonation på livstid, detta för att undvika smittspridning av blodsmittor.

Blodsmitta är en komplikation som uppstår en tid efter transfusion och orsakas av bakterier och virus som överförs från blodgivaren. Vid blodtappningar tas därför anamnes och en intervju görs för att undvika att tappa blod från personer som kan ha exponerats för blodsmittor. Tester på de kända blodsmittorna syfilis, HIV, hepatit B och hepatit C utförs alltid på allt tappat blod. Risken att smittas av dessa är därför relativt låg, men risken finns dock att nya typer av blodsmitta tillkommer (Gahrton, 2012).

Mötet mellan sjuksköterskan och blodgivaren

Sjuksköterskans primära ansvar är, enligt ICN:s etiska kod, att ge människor vård. Sjuksköterskan ska även alltid uppträda på ett sätt som främjar allmänhetens tillit (Svensk sjuksköterskeförening, 2007). Enligt kompetensbeskrivning för legitimerad sjuksköterska är bemötande en blodcentral del i sjuksköterskans ansvarsområde omvårdnad (Socialstyrelsen, 2005). Bloddonatorerna möter vanligtvis en sjuksköterska vid blodgivningen och då är det betydelsefullt att ha ett bra bemötande gentemot bloddonatorerna (Nguyen et al., 2008).

Tidigare forskning

En god frekvens av bloddonatorer är det enda sättet att säkerställa en adekvat och konstant fylld blodbank. För att kunna uppnå detta är det viktigt att förstå motivationen samt drivkraften för bloddonatorer så att det blir möjligt att stärka denna och öka antalet blodgivare (Kasraian & Maghsudlu, 2012). Forskning från Kalifornien i USA pekar på att olika sociala grupper har olika motivation och attityder till bloddonation (Nguyen, Devita, Hirschler & Murphy 2008). I en studie av Bani & Giussani (2010) från Italien, behandlas detta fenomen också och visar på att kvinnor oftare har altruistiska skäl till att donera blod än män. Detta stöds även av en liknande studie som gjordes i Iran (Kasraian & Maghsudlu, 2012). I Norge har en studie utförts där man undersökte aktiva blodgivares motiv till bloddonation och majoriteten donerade blod även där på grund av altruistiska skäl. Ytterligare ett motiverande skäl som de såg i sin studie var påverkan av sociala skäl från till exempel vänner och familj. Det uppgavs även att det stärkte självkänslan och att personer därför väljer att donera blod (Misje, Bosnes, Gåsdal, & Heier, 2005).

Kasraian & Maghsudlu, (2012), skriver i sin studie som tidigare nämnt, att majoriteten av donatorerna donerar blod av altruistiska skäl. En fjärdedel av givarna ansåg att gåvor bör erbjudas för att uppmuntra människor att donera. Den bästa gåvan vid bloddonation ansågs av de flesta vara att erbjuda svar på blodprover (t. ex. kolesterol, fasteblodsocker och hemoglobin). Viljan att ta emot ersättning var vanligare bland yngre, gifta, förstagångsgivare och givare med lägre utbildningsnivå. Denna vilja minskade med ökande ålder. Kim (2013) skriver att belöning (i detta fall genom ersättning) ger fortsatt motivation till allt från att studera till att upprepa handlingar. Att erbjuda ersättning vid bloddonation kan således uppmuntra donatorerna att upprepa donationen. Även i Grekland såg studiens författare att blodgivarna blev mer motiverade till att donera blod om de fick svar på blodprover, samt fick göra det under arbetstid. De såg även att en del av bloddonatorerna gav felaktig information i hälsobladet innan bloddonationen (Marantidou et.al, 2007). I Indien kunde även Choudhury & Tetali (2007) se detta, då givarna som fick ersättning i högre grad hade olika blodsmittor.

I en studie från Litauen undersöktes blodgivarnas inställning till att donera blod med eller utan någon form av ersättning. Majoriteten av de tillfrågade bloddonatorerna fick ersättning och 93% av dessa återkom som blodgivare regelbundet, medan bland de icke-avlönade donatorerna uppgick detta endast till 20%. Resultatet visar att de flesta deltagarna endast skulle kunna tänka sig att donera blod frivilligt i nödfall eller om någon i familjen behövde blod. Troligtvis skulle majoriteten av donatorerna helt upphöra att donera blod om ersättningen skulle utgå (Buciuniene, Stonienë, Blazeviciene, Kazlauskaite & Skudiene, 2006). Detta motsägs i en studie från Indien där frivilliga donatorer oftare återkom som bloddonatorer än de som fick ersättning (Dubey, Sonker, Chaurasia & Chaudhary, 2012).

Att förstå orsakerna till varför de som inte väljer att donera blod inte gör det, är en förutsättning för en effektiv rekrytering. Två studier i Nederländerna undersökte skillnader gällande motivationen och generaliserbarhet mellan grupper, i ålder och utbildningsnivå. Studierna berörde bland annat orsakerna altruism, rädsla för blod och/eller nålar, attityder och andra specifika orsaker. Resultaten visade att attityder kring blodgivning hade en avgörande roll i valet kring att bli bloddonator. Det framkom att ålder och utbildningsnivå inte hade någon avgörande betydelse för om deltagarna tänkte bli bloddonatorer eller inte (Lemmens et.al. 2009).

En studie från Qatar visar att det behövs mer information och utbildning kring att donera både organ samt blod, ute i samhället och bland vårdpersonal. Detta leder till mer kunskap inom området och människor blir mer positiva till att donera, vilket förhoppningsvis leder till ökad donationsfrekvens (Alsaied, Bener, Al-Mosalamani & Nour, 2012). Detta sågs även i en studie från Indien där de tillfrågade uppgav att ingen hade uppmanat dem att gå och donera blod. Befolkningen var inte informerad om den blodbrist som råder på sjukhusen och den effektivaste metoden för att locka befolkningen till att bli bloddonatorer ansågs vara att göra kampanjer på TV (Dubey, Sonker, Chaurasia & Chaudhary, 2012.

I en svensk studie (Jansson & Ungermann, 2013) om skälen till att man som frisk vuxen inte är blodgivare angavs följande orsaker:

I jämförelser mellan de två könen visade det sig att det inte finns någon skillnad mellan kön och motivationen till att ge blod. Det visade sig även att det inte heller fanns något samband mellan motivationen att donera och om det fanns sjukvårdanknytning. Det finns heller ingen skillnad i motivationen till att donera blod beroende på ålder.

I en anknytande studie (Jansson & Ungermann, 2013) angavs följande faktorer som skulle kunna vara motiverande till att donera blod:

Uppgiven orsakRespondenterProcent
Tänkt på det men inte blivit av4234,1%
Annan orsak 2318,7%
För tidskrävande och otillgängligt1915,4%
Rädd för nålar1915,4%
Rädd för att bli trött 97,3%
Aldrig tänkt på det54,1%
Rädd för att se blod 43,3%
Religiösa skäl 21,6%
Totalt100%

I jämförelser mellan de två könen visade det sig att det inte finns någon skillnad mellan kön och motivationen till att ge blod. Det visade sig även att det inte heller fanns något samband mellan motivationen att donera och om det fanns sjukvårdanknytning. Det finns heller ingen skillnad i motivationen till att donera blod beroende på ålder.

I en anknytande studie (Jansson & Ungermann, 2013) angavs följande faktorer som skulle kunna vara motiverande till att donera blod:

Uppgiven orsakRespondenterProcent
Få information om mina provsvar som t. ex. kolesterol, infektionsparametrar4227,2%
Ge blod på arbetstid 3118,3%
Att blodbussen kommer till mig där jag är till t. ex. köpcentret, arbetsplatsen 2917,2%
Ersättning i pengar 2213,0%
Bättre tillgänglighet 2213,0%
Gåvor127,1%
En måltid efter blodgivningen 74,1%
Religiösa skäl 169100%

Studien visar att den vanligaste orsaken till att respondenten inte blivit blodgivare är att de tillfrågade har tänkt på det men att det inte blivit av. Därefter uppgav respondenterna andra orsaker till att inte vara blodgivare. Det ansågs även vara för tidskrävande och otillgängligt. Det finns heller ingen skillnad i motivationen att donera blod gällande kön, ålder och om man har yrkes-/studieanknytning till sjukvården. Det som respondenterna uppgett som mest motiverande till att donera blod är att få svar på olika provsvar som till exempel kolesterol och infektionsparametrar. Ytterligare ett alternativ som graderades högt av respondenterna var att får donera blod på arbetstid.

Resultatdiskussion

Den vanligaste orsaken till att respondenten inte donerat blod är att de tillfrågade har tänkt på det men att det inte blivit av. En av orsakerna till det kan vara att det finns en okunskap bland befolkningen om hur, när och vilka som får donera blod. I denna studie såg författarna att flera uppgav att de trodde att de inte fick donera blod på grund av medicinering eller att de var rädda. Det skulle därför troligtvis behövas mer information till befolkningen så att fler får vetskap om hur det funkar att donera blod.

Tidigare studier (Alsaied, 2012) visar att människor behöver informeras om att sjukvården är beroende av donerat blod. För att uppmärksamma samhällets invånare om detta har Dubey et.al, (2012) studie, visat att information i media är en bra metod för att locka personer till att gå och donera blod. Detta kan nu även ses ute i samhället då olika kampanjer i media pågår. Detta anser författarna är bra då forskning visar att det behövs, människor blir uppmärksammade kring bloddonation i media och samhället. Förhoppningsvis leder det till att fler kommer på att de borde gå och donera blod.

Respondenterna uppgav även att de tyckte att blodgivningen var för tidskrävande och otillgängligt. En orsak till att tillgängligheten ses som dålig kan vara den parkeringsbrist som råder vid sjukhuset och blodcentralen, i staden där författarna bor samt troligtvis även majoriteten av respondenterna. Sjukhuset ligger även relativt centralt i staden. Detta kan innebära att personer som inte har andra ärenden till centrum drar sig för att ta sig dit.

Resultatet i denna studie visade som även nämns i liknande studier från Nederländerna, att respondentens ålder inte har någon betydelse för om denne vill bli bloddonator eller inte (Lemmens et.al. 2009). Yrkes-/studieanknytning till sjukvård hade inte heller någon betydelse för motivationen till att donera blod. I Lemmens et.al (2009) studie hade man undersökt om utbildningsnivå påverkade motivationen och inte heller där kunde detta påvisas.

Det finns således ingen skillnad i motivationen kring att bli blodgivare beroende på ålder, kön eller om sjukvårdsanknytning fanns. Nguyen et.al (2008), skriver i sin studie från USA att olika sociala grupper har olika stark motivation till att bli blodgivare. Majoriteten av respondenterna var kvinnor, det hade varit önskvärt med en jämnare fördelning bland män och kvinnor. Dock visade det sig att det inte fanns någon större skillnad i motivationen att donera blod, kanske hade resultatet sett annorlunda ut om könsfördelningen hade varit jämnare. Tidigare studier visar på att kvinnor oftare har altruistiska skäl till att donera blod än män (Bani & Giussani, 2010).

Gällande yrkes-/studieanknytning till sjukvården visade det sig att det var lika många av var som svarade på enkäten. Studier visar att attityder kring blodgivning har en avgörande roll i valet kring att bli bloddonator (Lemmens et.al. 2009). Personer med yrkes-/studieanknytning till sjukvården har troligtvis en bättre insyn och förståelse för bloddonation, då de med största sannolikhet möter detta i sitt arbete. Dessa personer får troligtvis en positivare inställning till bloddonation och blir mer motiverade till att själva bli bloddonatorer. Resultatet visar att ersättning vid bloddonation inte är det viktigaste för att gå och donera blod utan snarare att det ska vara lättillgängligt. Blodgivningen sker då främst av altruistiska skäl. Detta motsäger sig en studie från Litauen, där majoriteten donerar blod på grund av ersättningen som utgår vid bloddonationen Buciuniene et.al (2006). Även annan forskning visar att olika former av ersättning ger en högre andel blodgivare (Kim, 2013). I Sverige är olika former av ersättning kanske inte lika viktigt som det till exempel verkar vara i Litauen, 15 på grund av att de flesta invånarna har det ganska gott ställt och själva kan köpa sig vad de vill. I Litauen kanske invånare donerar blod för att de är i behov av den ersättning som utgår vid besöket. Givarna blir då kanske mindre motiverande till att donera blod på grund av altruistiska skäl, när de vet att de lika väl kan få ersättning för det. I Indien kunde det dock konstateras att frivilliga givare oftare återkom som blodgivare än de som fått ersättning (Choudhury & Tetali, 2007). Det verkar således vara så att det råder delade åsikter i frågan beroende på var i världen studier genomförs.

Som flertalet tidigare studier (Bani & Giussani,2010), (Kasraian & Maghsudlu, 2012) & (Misje et. al, 2005), visar på så donerar majoriteten av blodgivarna blod på grund av altruistiska skäl. Detta ses även i denna studie där förutom att få svar på blodprover, praktiska saker som att själv slippa anstränga sig så mycket med tid och plats värderas högre. Att få svar på olika blodprover i samband med blodgivning är något som förkommer utomlands (Kasraian & Maghsudlu, 2012, & Marantidou et.al, 2007). Detta skulle enligt denna studie även uppskattas av bloddonatorerna i Sverige och möjligtvis motivera flera till att donera blod regelbundet. Det skulle även vara en ekonomisk insats, då det alltid tas blodprover på bloddonatorn vid bloddonationen (Geblod, 2013). Att då ta ytterligare ett rör som kan ge svar på till exempel kolesterolvärden, skulle kunna effektivisera vården, samt ge en nöjdare och oftare återkommande bloddonator. Dock kanske bloddonatorn efter besked om provsvaren vill ha ett läkarsamtal eller liknande. Genom att undersöka hur andra länder arbetar med detta och ta efter dem, skulle primärvården kunna avlastas, samt att blodcentralen förhoppningsvis får en återkommande blodgivare.

I denna studie anger en stor grupp att de skulle kunna tänka sig att donera blod på arbetstid samt att blodbussen kommer till ställen där många personer samlas till exempel köpcentrum och liknade. Som tidigare nämnt anses det vara otillgängligt att ta sig till blodcentralen. En lösning på detta skulle kanske därför vara att satsa mer på blodbussen, så att befolkningen slipper ta sig till blodcentralen. Regelbundna besök på köpcentrum samt större arbetsplatser, där chefer låter sina anställda donera blod på arbetstid, skulle enligt denna studie kunna bidra till en ökad frekvens av blodgivare. Ytterligare en åtgärd skulle kunna vara att ha mindre lokaler utanför centrum, som befolkningen kan gå till för att lämna blod. Även då slipper de ta omvägar för att lämna blod och fler skulle kanske bli mer motiverade till att få det gjort. Dock krävs lokaler och transporter för detta, men detta skulle i stället kunna öka frekvensen av 16 bloddonationer och på så sätt löna sig. Togs frågan upp skulle kanske olika aktörer frivilligt ställa upp med olika moment i processen som krävs för att få det och fungera.

Aktuellt läge i april 2023

  • Tillgången på blod är av stor betydelse för hälso- och sjukvården, särskilt vid händelser med många svårt skadade. Vid såväl akuta skador och operationer som vid planerade behandlingar, till exempel avseende cancer, behöver ett robust och säkert lager av blod och blodkomponenter finnas tillgängligt, oavsett var i landet som behovet uppstår.
  • I Sverige finns 26 blodverksamheter fördelade över sex sjukvårdsregioner. ”GeBlod Kommunikation” är regionblodcentralernas nätverk för PR och kommunikation. Nätverket har i uppdrag att genomföra gemensamma PR och kommunikationsaktiviteter i syfte att främja blodgivningen i Sverige.
  • I regeringens proposition ”Totalförsvaret 2021–2025” uppmärksammas att försörjningen av blod behöver stärkas (prop. 2020/21:30). De regionala blodverksamheterna behöver bli motståndskraftiga och ta fram planer för att kunna öka kapaciteten i verksamheterna för att kunna svara upp mot de krav som kommer av den katastrofmedicinska beredskapen.
  • Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap (S 2018:09) konstaterar i delbetänkandet ”En stärkt försörjningsberedskap för hälso- och sjukvården” (SOU 2021:19) att den enskilt viktigaste faktorn för upprätthållandet av blodproduktionen är tillgången på blodgivare. I Sverige behövs i snitt en blodpåse i minuten och cirka 100 000 människor behöver få blod varje år. Olika personer har olika typer av blod. Detta innebär att det behövs blod av olika typer för olika mottagare.
  • I nuläget är det bara cirka 2-3% av befolkningen som är aktiva blodgivare och även om Sverige är självförsörjande på blod och blodkomponenter till patienter finns det stora skillnader mellan landets regioner. Det är av största vikt att ha ett större antal blodgivare än de som finns för närvarande och som vid bristsituationer snabbt kan kallas in till blodgivning. Detta skulle vara positivt för såväl den dagliga blodförsörjningen som ur ett beredskapsperspektiv, eftersom det är viktigt att kunna mobilisera ett stort antal blodgivare till exempel vid en masskadehändelse i fredstid eller vid höjd beredskap och då ytterst i krig.

– – –
Referenser:

Alsaied O, Bener A, Al-Mosalamani Y& Nour B. (2012). Knowledge and attitudes of health care professionals toward organ donation and transplantation. Saudi journal of kidney diseases and transplantation. 23(6),1304-10. doi: 10.4103/1319-2442.103585.

Bani, M., & Giussani, B,. (2010). Gender differences in giving blood: a review of the literature. Blood Transfusion. 8(4), 278-87. doi: 10.2450/2010.0156-09.

Buciuniene, I., Stonienë, L., Blazeviciene, A., Kazlauskaite, R. & Skudiene, V. (2006). Blood donors´motivation and attitude to non-remunerated blood donation in Lithuania. BMC Public Health, 6(166), 1-8.

Choudhury, LP. & Tetali, S. (2007). Ethical challenges in voluntary blood donation in Kerala, India. Journal of medical ethics. 33(3),140-2.

Dubey, A., Sonker, A., Chaurasia, R. & Chaudhary, R. (2012). Knowledge, attitude and beliefs of people in North India regarding blood donation. Blood Transfusion. 20,1-7. doi: 10.2450/2012.0058-12. Ejlertsson, G. (2003). Statistik för hälsovetenskaperna. Lund: Studentlitteratur.

Gahrton, G. & Juliusson, G. (red.) (2012). Blodets sjukdomar: lärobok i hematologi. (1. uppl). Lund: Studentlitteratur.

Jansson & Ungermann, (2013) Bloddonation – Icke bloddonatorers skäl till att inte donera blod, Examensarbete i Vårdvetenskap 15 hp, Uppsala universitet, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Vårdvetenskap

Kasraian, L. & Maghsudlu, M. (2012). Blood donors’ attitudes towards incentives: influence on motivation to donate. Blood Transfusion, 10(2), 186-90. doi: 10.2450/2011.0039-11

Kim, SI. (2013). Neuroscientific model of motivational process. Frontiers in psychology. 4(98) doi: 10.3389/fpsyg.2013.00098

Lang, H., Fan, X., Zhou,X., Zhang, L., Yin,R., Maciejko, J.,… West, L.J. (2010). Induction of Human Blood Group A Antigen Expression on Mouse Cells, Using Lentiviral Gene Transduction. Hum Gene Ther, 21(7), 877–890. doi: 10.1089/hum.2008.089

Lemmens, K.P.H., Abraham, C., Ruiter, R.A.C., Veldhuizen, I.J.T., Dehing, C.J.G, Bos, A.E. & Schaalma, H.P. (2009). Modelling antecedents of blood donation motivation among nondonors of varying age and education. British Journal of Psychology, 100, 71-90.

Marantidou, O., Loukopoulou, L., Zervou, E., Martinis, G., Egglezou, A., Fountouli, P.,… Maniatis, A. (2007) Factors that motivate and hinder blood donation in Greece. Transfusion medicine. 17(6),443-50.

Misje, A.H., Bosnes, V., Gåsdal, O. & Heier, H.E. (2005). Motivation, recruitment and retention of voluntary non-remunerated blood donors: a survey-based questionnaire study. Vox Sanguinis. 89, 236-44.

Nguyen, D., Devita, D., Hirschler, N. & Murphy E. (2008). Blood donor satisfaction and intention of future donation. Transfusion. 48(4), 742-8. doi: 10.1111/j.1537- 2995.2007.01600.x

SBU.(2010) Tidig och riktad ultraljudsundersökning efter fysiskt trauma. Hämtad 19 januari, 2013, från http://sbu.se/upload/Publikationer/Content0/3/Tidig_riktad_ultraljudsundersokning_fysiskt_tr auma_201003.pdf

Sand, O. (2007). Människokroppen: fysiologi och anatomi. (2. uppl.) Stockholm: Liber.

Socialstyrelsen. (2005). Kompetensbeskrivning för legitimerad sjuksköterska. Hämtad 16 januari, 2013, från http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/9879/2005-105- 1_20051052.pdf

SOSFS (2009:29) Socialstyrelsens föreskrifter om transfusion av blodkomponenter. Hämtad 28 mars, 2013 från http://www.socialstyrelsen.se/sosfs/2009-29

Svensk sjuksköterskeförening. (2007). ICN:s etiska kod för sjuksköterskor. Hämtad 20 januari, 2013, från http://www.swenurse.se/PageFiles/2582/SSF%20Etisk%20kod%20t %20webb2.pdf

– – –
Texten senast granskad:
2023-12-29 av Christer Berggren.

Blodgivning